Selecteer een pagina

De Japanse Duizendknoop (Fallopia Japonica): het lijkt iets van de laatste tijd, maar hij is als sinds 1950 aan het verwilderen. Meneer Von Siebold haalde hem in 1823 al uit Japan en ging ermee kweken in Leiden. Het leek hem toen zo’n goed idee…

Handel
Maar zoals het wel vaker gaat: we halen iets naar binnen omdat we er handel in zien en voor je het weet wordt het een plaag en willen we er zo snel mogelijk weer van af.

Habitat
De Japanse Duizendknoop houdt van een beetje zonnig plekje, groeit lekker op allerlei grondsoorten, maar vooral waar puin of tuinafval is gestort, op spoordijken, braakliggende terreinen, wegbermen, rivierkribben, beekoevers en dus ook aan de rand van een bos. Zo’n beetje overal dus.

Hoe herken je hem
Hij kan een tot drie meter hoog worden en heeft holle rechtopstaande stengels die een wat paarse indruk geven. De stengels sterven weliswaar in de winter af, de dikke wortelstokken dus niet. Als-ie in juli gaat bloeien heb je ergens een misser gemaakt. De bedoeling is namelijk dat je hem ruim voor die tijd al met zoveel mogelijk wortel uit de grond hebt gehaald. Ieder klein stukje wortel kan een nieuwe plant worden.

Wat doe je ermee
Gooi de plant met alles wat daarbij hoort bij het restafval. Dus niet bij je tuin- en groenteafval!