Selecteer een pagina
Rode Luciferheide

Komen jullie tijdens wandelingen in de herfst ook wel eens roodgloeiende kussentjes tegen die lijken op bloeiend mos? Of grijze bodembedekkers die bij nader onderzoek gewei-achtige bladstructuur hebben? Dan hebben jullie waarschijnlijk de rode luciferheide ontdekt of het grijze rendiermos! Twee bijzondere korstmossen die aangeven dat de luchtkwaliteit bei ons nog prima op orde is!

De naam ‘korstmossen’ doet vermoeden dat het bij deze organismen om soorten mos gaat, maar korstmossen zijn geen mossen. Mossen zijn planten, organismen die wortels hebben en zonlicht kunnen omzetten in suikers.  Korstmossen daarentegen zijn geen planten, maar schimmels, die een leefgemeenschap onderhouden met algen. Ze kunnen niet zonder elkaar: de groene algen, planten zonder wortels zeg maar, zorgen voor de suikers, de schimmels vervullen de functie van de wortels en halen voedingstoffen uit de grond.

Samen zijn ze sterk, hebben een wonderbaarlijke  verschijning in uiteenlopende kleuren. Ze zijn, als we kijken naar de geschiedenis van de organismen op aarde, de oudste leefvormen op het vaste land. Er zijn 650 soorten korstmos, die wij nog steeds hier bij ons in de buurt tegen kunnen komen.